Odabir donora sperme

Cryos raspolaže najvećom ponudom donora na svijetu. Veliki odabir je dobra stvar, no dobro znamo da to može djelovati zbunjujuće. Na ovoj stranici vas vodimo kroz najvažnije informacije koje treba uzeti u obzir pri odabiru donora sperme.

Česti tretmani neplodnosti spermom donora započinje razmatranjem različitih mogućnosti liječenja s liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom. Sljedeći korak uglavnom bude odabir donora za vaše buduće dijete.

Mnogi su aspekti koje treba uzeti u obzir pri donošenju te odluke. Stoga smo prikupili neka pitanja o kojima možete razmisliti kako biste lakše došli do pravih odluka.

Odabir donora sperme

Treba li vaše dijete imati mogućnost kontaktirati donora?

Jedna od prvih stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru donora sperme je želite li da vaše dijete ima priliku kontaktirati donora u budućnosti. 

Ako odaberete anonimnog donora, identitet donora ostat će povjerljiv. Ako odaberete neanonimnog donora, dijete će imati priliku saznati informacije o identitetu donora kada dijete bude punoljetno – u većini zemalja to je kada navrši 18 godina.

Odabir između anonimnog i neanonimnog donora je stvar osobnog odabira i vrlo složeno pitanje, jer postoje različiti razlozi koji idu u prilog i jednoj i drugoj opciji. Prije odabira preporučujemo da saznate više o anonimnosti donora ovdje.

Koliko želite znati o donoru?

Želite li znati što više o donoru ili radije želite znati samo osnovne podatke? Odgovor na to pitanje pomoći će vam da odaberete između opcija Prošireni profil i Osnovni profil. Prošireni profil sadrži mnoge osobne informacije, uključujući fotografije bebe i zvučni zapis glasa donora. Donor sperme s osnovnim profilom pruža vam samo osnovne informacije kao što u etnička pripadnost, fizička svojstva i obrazovanje/zaposlenje.

Želite li znati što više o svojem donoru, također možete odabrati Prošireni profil s fotografijama odrasle osobe.

Treba li vaš donor poslužiti samo za vas?

Ako biste htjeli da vaš donor ne bude donor za djecu drugih obitelji, možete uzeti u obzir odabir Ekskluzivnog donora. Kod opcije ekskluzivnog donora samo vi i vaš partner (ako ga imate) moći ćete imati dijete od donirane sperme tog donora.

Saznajte više o ekskluzivnom donoru ovdje.

Dodatni savjeti prije naručivanja

Zapravo trebate samo jednog donora sperme, no može biti praktično suziti svoj izbor na 3 do 5 donora i označiti ih kao Favorite u pretraživanju donora. To može biti korisno ako vaš donor bude rasprodan ili dostigne kvotu za trudnoću unutar vaše zemlje prebivališta do trenutka kada ste bili spremni naručiti donora.

Kada budete spremni poslati narudžbu putem interneta, preporučujemo da uzmete u obzir naručivanje dodatnog broja cjevčica. Time se pruža sigurnost da imate dovoljno sperme za vaše cjelokupan tretman neplodnosti – te za eventualnu buduću braću i sestre. Saznajte više o rezervacijama ovdje.

Također preporučujemo da provjerite zakone u vašoj zemlji obavljanja tretmana, jer neke zemlje dozvoljavaju samo liječenje određenim tipovima donora (anonimni i neanonimni). Vaš klinički i zdravstveni djelatnik moći će vam pružiti više savjeta o tome. Također možete kontaktirati Korisničku službu tvrtke Cryos koja će vam pružiti pomoć.

Nadamo se da će vam navedene informacije pomoći da donesete svoju konačnu odluku o tome koji je donor idealan za vašu buduću obitelj..