Anonimni i neanonimni donori sperme

Cryos vam nudi anonimne i neanonimne donore sperme. Odluka o primjeni anonimnog ili neanonimnog donora je vrlo osobna, a na nju mogu utjecati osobne želje, vjerovanja i zakoni u vašoj zemlji liječenja.

Kod odabira donora sperme jedna od prvih nedoumica je primjena anonimnog ili neanonimnog donora. Ta odluka može se temeljiti na etičkim nazorima ili osobnim okolnostima, no također može ovisiti o pravnim ograničenjima u vašoj zemlji liječenja.

Anonimni i neanonimni donori sperme

Čak i nakon 30 godina donacije sperme, pitanje anonimnosti ili neanonimnosti donora i dalje je goruća tema rasprava diljem svijeta. To znači da neke zemlje dozvoljavaju ljudima primjenu i anonimnih i neanonimnih donora, dok neke druge dozvoljavaju samo jednu od tih dviju mogućnosti.

Kako biste bili sigurni da ne kršite propise, preporučujemo da provjerite zakone u svojoj zemlji liječenja prije odluke o svojem donoru. Obično vas klinika za liječenje plodnosti može informirati o aktualnim zakonima. Osim toga, slobodno kontaktirajte Cryos’ Službu za korisnike tvrtke Cryos.

Ni anonimni ni neanonimni donori nemaju roditeljska .

Anoniman donor

Donor je odlučio da želi biti anoniman. Anonimnog donora ne može se kontaktirati, a ako odaberete anonimnog donora, nikada nećete primiti informacije o njemu koje nisu navedene u njegovom profilu donora. Cryos nikada neće otkriti identitet donora.

Donor je odlučio ostati anoniman, a pristao je na to da ne kontaktira s potencijalnom djecom donora. Slično tome, klijent je prihvaćanjem Uvjeta ugovora pristao na to da u budućnosti neće pokušati stupiti u kontakt s donorom.

Međutim, sperma donora nosi DNA i stoga uvijek postoji opasnost od toga da donori, klijenti i djeca mogu otkriti ili biti otkriveni puten DNA-analize, što bi moglo ugroziti zaštitu privatnosti.

Zašto odabrati anonimnog donora?

Više je razloga zbog čega bi bilo poželjno odabrati anonimnog donora. Možda ne želite znati previše o donoru ili ne želite da ga vaše dijete jednog dana upozna. Neke obitelji na donaciju sperme gledati kao na ostvarenje sna o zasnivanju obitelji i stoga ne žele da donor ima ikakvu ulogu u djetetovom budućem životu. Drugi samo smatraju da je neanoniman donor bolje rješenje zbog zakona u njihovoj zemlji. Neovisno o vašem razlogu, odluka je vrlo osobna i samo vi znate koja je prava odluka za vas.

Neanoniman donor

Neanoniman donor može se identificirati, a dijete donora imat će mogućnost saznati informacije za identifikaciju donora kada postane punoljetno – u većini zemalja to je navršena 18. godina. Donor je odabrao biti neanoniman donor i pristao je na to da s njime stupe u kontakt djeca donora. Čak i ako donor pristane na to da bude dostupan za kontakt, Cryos neće snositi odgovornost ako se donor predomisli ili ako u budućnosti ne bude dostupan. 

Kada dijete navrši 18 godina, ili drugi broj godina punoljetnosti koji vrijedi za neku zemlju, moći će saznati informacije za identifikaciju donora preko tvrtke Cryos i zatim će moći odlučiti hoće li stupiti u kontakt s njim.

Da bi primilo informacije o donoru, dijete mora mora biti u stanju dokumentima potvrditi da je rođeno kao rezultat liječenja spermom donora od određenog neanonimnog donora preko tvrtke Cryos.

S druge strane, donor neće nikada primiti ikakve informacije niti o vama kao klijentu niti o djetetu donora. Stoga je na djetetu da odluči hoće li tražiti kontakt s donorom ili ne.

Zašto odabrati neanonimnog donora?

Razlog odabira neanonimnog donora sperme ovisi o osobi. Razlog bi mogao biti pružiti djetetu da samo odabere želi li uspostaviti kontakt s donorom u budućnosti.

Odabirom anonimnog donora dijete ima mogućnost saznati o donoru više od samo informacija iz profila donora.

Nekoj djeci donora jako je važno znati što više o njihovom genetskom podrijetlu. U takvim slučajevima djetetu bi velika pomoć bio odabir neanonimnog donora. Druga djeca donora možda nikada ne žele uspostaviti kontakt s donorom, čak ni kada bi imali priliku za to.

Odluka donora

Kada donor počne donirati spermu tvrtki Cryos, on odabire hoće li biti anoniman ili neanoniman donor. Svoju odluku ne može naknadno promijeniti.

Donor prima detaljne informacije koje će mu pomoći pri odlučivanju. Također može porazgovarati o svojoj odluci s našim iskusnim koordinatorima za donore, koji će mu pomoći da potpuno razumije posljedice svoje odluke.

Tvrtki Cryos vrlo je važno da svaki donor jasno razumije mogućnosti i bude zadovoljan svojoj odlukom – jer to će u konačnici utjecati i na njega i na djecu donora.