Otprema i isporuka

Cryos isporučuje spermu donora na odredišta diljem svijeta i uvijek dajemo sve od sebe kako bismo omogućili da vaša narudžba stigne sigurno i na vrijeme.

U nastavku navodimo sve informacije koje su vam potrebne u vezi s datumima i načinima isporuke, vremenima isporuke, povratu spremnika za dušik i ostalo.

Datumi i rokovi pošiljke

Kada od tvrtke Cryos naručite spermu donora, zamoljeni ste da odaberete datum pošiljke. Najraniji datum pošiljke je 1,5 radna dana nakon slanja vaše internetske narudžbe. Slobodno pošaljite svoju narudžbu do 4 tjedna unaprijed (uvijek možemo naknadno prilagoditi datum isporuke).

Uz plaćanje dodatne naknade za kasnu narudžbu, narudžba se može otpremiti istog dana kada je primimo. Rok u tom slučaju je 12:00 sati (podne, srednjoeuropsko vrijeme) na dan otpreme. Kasne narudžbe mogu se obraditi samo ako se plaća kreditnom karticom.

Isporuka sperme donora u spremniku za dušik

Vrijeme isporuke i cijene

Vašu narudžbu je izravno isporučila dostavna tvrtka vašoj klinici za liječenje neplodnosti ili ovlaštenom medicinskom stručnjaku. Isporuke se ne izvršavaju vikendom.

Vrijeme isporuke ovisi o tome treba narudžbu isporučiti unutar ili izvan Europske unije:

 • Europske zemlje: 1-2 radna dana (ponedjeljak - petak)
 • Ostatak svijeta: 2-5 radna dana (ponedjeljak - petak)

Gore navedena vremena primjenjuju se u normalnim uvjetima. Vrijeme isporuke može ovisiti o odredištu i drugim uvjetima.

Za neka odredišta izvan EU-a carinske procedure mogu usporiti isporuku. Pobrinite se da vaša klinika za liječenje neplodnosti ili medicinski stručnjak raspolaže potrebnom dozvolom uvoza kako bi primio vašu narudžbu.

Pogledajte naš cjenik pošiljke.

Način isporuke sperme

Ovisno o odredištu, cjevčice sperme šalju se u standardnom spremniku sa suhim ledom ili velikom spremniku sa suhim ledom (32 x 27 x 22 cm ili 37 x 32 x 27 cm) ili standardnom ili velikom spremniku za dušik (40 x 30 x 30 cm ili 52 x 37 x 37 cm).

Isporuka sperme donora u spremniku sa suhim ledom

Cjevčice sperme stavljene su u izolirani spremnik sa suhim ledom s ugljičnim dioksidom (CO2) na -79 °C. Kada se primi kutija sa suhim ledom, važno je da su cjevčice sperme u stalnom dodiru sa suhim ledom do samog otapanja, odnosno uporabe. To znači da ne smijete otvarati izolirani spremnik prije uporabe use.

Preporučujemo da pošiljke sa suhim ledom koristite samo za narudžbe poslane od ponedjeljka do srijede. Time se omogućava doprema pošiljke na odredište prije vikenda. Imajte na umu da se pošiljke sa suhim ledom ne mogu koristiti za sva odredišta zbog kratkotrajnosti. Ako je moguća pošiljka sa suhim ledom na vaše odredište, pojavit će se kao opcija kada budete slali svoju narudžbu.

Spremnik sa suhim ledom ne treba vratiti tvrtki Cryos.

Isporuka sperme donora sa suhim ledom

Isporuka sperme donora u spremniku za dušik

Spremnik je rashlađen na -196 °C dušikom. No radi se o suhoj isporuci i stoga ne sadrži tekući dušik. Cjevčice sperme stavljene su u kanistar unutar spremnika za dušik, koji je smješten unutar drvene transportne kutije.

Važno je da ne otvarate spremnik do trenutka kada budete trebali upotrijebiti cjevčicu(e). Cjevčice sperme donora treba držati pohranjene u spremniku za dušik do uporabe ili premještaja u novi spremnik s dušikom u klinici za liječenje neplodnosti.

Spremnik za dušik mora se vratiti tvrtki Cryos nakon uporabe. Način povrata spremnika opisan je u nastavku ove stranice.

Koji način isporuke trebam odabrati?

Način isporuke ovisit će o tome koliko dugo želite da sperma ostane zaleđena. U nastavku se navodi trajnost svakog načina isporuke:

Trajnost

 • Spremnik za dušik: 7 dana (uključujući dan otpreme)
 • Veliki spremnik za dušik: 12 dana (uključujući dan otpreme)
 • Spremnik sa suhim ledom: 3 dana (uključujući dan otpreme)
 • Veliki spremnik sa suhim ledom: 5 dana (uključujući dan otpreme)

Imajte na umu da vaš odabrani dan isporuke označava 1. dan u broju dana tijekom kojih spremnik može održavati zaleđeno stanje cjevčica.

Dokumentacija isporuke

Dokumentacija uz vašu isporuku uključuje sljedeće:

 • Otpremnica
 • Sažetak zapisa: sadrži rezultate testiranja i standardne informacije odobrenja o donoru
 • Sigurnosno upozorenje za rukovanje spremnikom sa suhim ledom (CO2) ili spremnikom za dušik (LN2)
 • Upute za povrat spremnika za dušik (samo za isporuke u spremniku za dušik)
 • Naljepnica pošiljke s informacijama za povrat spremnika za dušik (samo za isporuke u spremniku za dušik)

Netko treba biti prisutan da bi preuzeo pošiljku

Kod isporuke vaše narudžbe važno je da netko bude prisutan kako bi potpisao preuzimanje pošiljke. Drugim riječima, morate se pobrinuti za to da vaša klinika za liječenje neplodnosti ili medicinski stručnjak bude dostupan za preuzimanje paketa. Otherwise bi dostavljač mogao vratiti paket u skladište i ostaviti napomenu s dodatnim informacijama koje se odnose na alternativnu lokaciju preuzimanja ili neko drugo vrijeme isporuke.

Povrat spremnika za dušik

Uz vašu pošiljku u spremniku za dušik poslat ćemo vam i smjernice za povrat spremnika i otisnutu naljepnicu sa svim važnim informacijama za povrat. Povratna pošiljka je unaprijed plaćena (naknade su uključene u cijenu isporuke) kada se koristi otisnuta naljepnica povrata.  

Kod povrata spremnika za dušik potrebno je dogovoriti primopredaju s dostavnom tvrtkom. To se može izvršiti na našoj internetskoj stranici, izravno na internetskoj stranici dostavne tvrtke ili telefonski s dostavnom tvrtkom. U pošiljci su sadržani podaci za kontakt s dostavnom tvrtkom.

Primijenite jedan od opisanih postupaka za povrat spremnika za dušik. Odabir neke druge opcije moglo bi dovesti do gubitka spremnika i mogućeg zahtjeva za odštetu u iznosu od 1000 EUR.

Ponovno upotrebljavamo spremnike za druge klijente koji jedva čekaju primiti svoju narudžbu te stoga vratite spremnik čim budete upotrijebili njegov sadržaj. Spremnik se mora vratiti tvrtki Cryos najkasnije onog dana kada je istekla trajnost spremnika.

 

Trajnost*

Povrat tvrtki Cryos**

Europski spremnik za dušik 7 dana 8. dan nakon datuma otpreme
Europski veliki spremnik za dušik 12 dana 13. dan nakon datuma otpreme

* Prvi dan trajanja je datum otpreme iz tvrtke Cryos
** Posljednji dan za preuzimanje preko dostavne službe

Ako 8. ili 13. nakon dana otpreme bude vikend ili praznik, pošaljite spremnik za dušik sljedećeg radnog dana.

Ako se spremnik ne vrati do roka, Cryos će naplatiti 100  EUR (bez PDV-a) za najam spremnika za svaki novi započeti tjedan, pogledajte naše Uvjete ugovora.

Pošiljke izvan Europske unije sadržavat će predračun za povrat jer to zahtijevaju carinske nadležne službe.

Uvjeti isporuke

Cryos nudi mogućnost dostave na određeno mjesto (DAP) u skladu s uvjetima Incoterms 2010. To znači isporuka na kućnu adresu. Ako je isporuka izvršena izvan Europske unije, moguće su neke lokalne carinske formalnosti za koje ne možemo preuzeti odgovornost. Primjer: trošak carinjenja, trošak uvoza, carinska pristojba, PDV, porez, itd., a na vama je odgovornost da sve to istražite te vam preporučujemo da pažljivo pročitate naše Uvjete ugovora

Nema carinskih formalnosti za pošiljke unutar Europske unije.

Ovdje smo za vas

Slobodno s nama kontaktirajte ako imate pitanja o isporuci ili dostavi te ako trebate dodatne informacije. Govorimo danski, engleski, francuski, njemački, talijanski, španjolski, portugalski i hebrejski.