Donatori

Imamo dva tipa donatora sjemena: anonimne i neanonimne. Obje grupe uključuju osnovne i proširene profile. Obje grupe mogu uključivati ekskluzivne donatore.

Cryosovi donatori sjemena su se odrekli svih prava i donatori sjemena ne mogu tražiti očinstvo pod danskim zakonom.

Tipovi donatora

  • Anoniman + osnovni profil
  • Neanoniman + osnovni profil
  • Anoniman + prošireni profil
  • Neanoniman + prošireni profil

Donori su anonimni ili neanonimni. Ove definicije ne znače da se donori ne mogu identificirati. Obzirom da sperma nosi DNA, uvijek postoji rizik da se donori, primatelji i djeca mogu pronaći putem DNA-analize a možda i na drugi način, što buduću privatnost čini upitnom.

Anoniman

Ako je donor anoniman, Cryos neće nikada objaviti njegov identitet a klijent je suglasan da ne pokušava kontaktirati donora

Neanoniman

Ako je donor neanoniman, Cryos će zdravstvenim djelatnicima i državnim organima otkriti njegov identitet (ime, posljednju poznatu adresu i ID-broj) u državama gdje je to obaveza, prije ili prilikom uvoza ili tretmana. Cryos će otkriti identitet donora po zahtjevu samog djeteta i tek kada dijete napuni 18 godina. Dijete mora dokumentovati ili prikazati verovatnoću da je on/ona rezultat tretmana spermom donora određenog neanonimnog donora iz Cryos-a. Mora se dostaviti kod (ime/broj) donora koji je u pitanju.

Donor se saglasio sa tim da ga djeca kontaktiraju, ali Cryos ne snosi odgovornost o tome da li će donor to zaista i uraditi u budućnosti.

Za više informacija, molimo da pročitate naše Uvjete sporazuma.

Osnovni profil

Donatori sjemena sa osnovnim profilom su registrirani pod brojem poput 456, 8756, 11250, itd. Osnovni profili omogućuju samo informacije o rasi, etničnosti, boji očiju, boji kose, visini, težini, tipu krvi i obično o profesiji/obrazovanju.

Prošireni profil

Donatori sjemena s proširenim profilom su registrirani pod izmišljenim imenom poput ERIK, IB, PER, OLUF, SVEND, itd. Prošireni profili sastoje se od 8-10 stranica osobnih informacija o pozadini donatora sjemena, obrazovanju, obiteljskoj pozadini, interesima, hobijima, itd. I sljedeće dodatne informacije mogu biti prisutne: dojam osoblja, fotografije iz djetinjstva donatora sjemena, rukom pisan pozdrav, snimka zvuka glasa donatora sjemena, profil EQ, itd.

Informacije navedene u proširenom profilu osobno je zapisao i unio donor i stoga predstavljaju vlastite izjave donora. Prošireni profil nije ažuriran novim informacijama o obrazovanju, poslu, građanskom statusu, itd. nakon datuma kada su navedene prvobitne informacije. To je prvobitna informacija prikazana u proširenom profilu.

Izbor između anonimnog i neanonimnog

Ako želite osigurati da dijete može saznati identitet donatora sjemena u budućnosti, morate odabrati neanonimnog donatora sjemena. Dokazi ukazuju na to da žene bez partnera i posebno istospolni parovi preferiraju neanonimne donatore sjemena, dok heteroseksualni parovi obično preferiraju anonimne donatore sjemena kako bi zaštitili integritet muškarca kao oca te s time i identitet svoje obitelji. No to nije uvijek slučaj. Neki heteroseksualni parovi odabiru neanonimnog donatora sjemena upravo zbog toga jer planiraju obavijestiti dijete o njegovom porijeklu i zbog toga žele osigurati mogućnost budućeg kontakta s donatorom. Suprotno od toga, mnoge samohrane majke odabiru anonimnog donatora sjemena, jer planiraju pronaći partnera koji će lakše preuzeti ulogu oca i usvojiti dijete, kada postoji manje fokusa na prisustvo donatora sjemena. Odabir je i vrlo individualan i kompleksan

Molimo vas da uvijek provjerite ima li zdravstveni djelatnik odobrenje da vas tretira tom vrstom donatora sjemena kojeg ste odabrali tako da udovoljava lokalnim zakonskim odredbama.

Odabir između osnovnog i proširenog profila

Ako vam je važno znati puno o donatoru sjemena, morali biste odabrati donatora sjemena s proširenim profilom. Samohrane majke i istospolni parovi sa izričitom željom da djetetu omoguće podatke o donatoru preferirat će donatore sjemena s proširenim profilom. Ako želite znati što manje moguće o donatoru sjemena, morali biste odabrati donatora sjemena s osnovnim profilom. U puno slučajeva, heteroseksualni parovi odabiru donatora sjemena s osnovnim profilom, dok samohrane majke i istospolni parovi odabiru donatora sjemena s proširenim profilom. Razlozi su isti kao i oni za odabir anonimnih i neanonimnih donatora, iako često s preokrenutim ulogama grupe. Odabir je i vrlo individualan i kompleksan

Molimo vas da uvijek provjerite ima li zdravstveni djelatnik odobrenje da vas tretira tom vrstom donatora sjemena kojeg ste odabrali tako da udovoljava lokalnim zakonskim odredbama.

Ekskluzivni donatori sjemena

Na našoj su internetskoj stranici novi donori sperme predstavljeni sa zvjezdicom sve do početne akvizicije/rezervacije. Ako želite biti sigurni da ćete dobiti ekskluzivna prava, morate kupiti/rezervirati svu spermu dotičnog donora.

Uvijek imate mogućnost otkazati ekskluzivna prava deblokiranjem zaliha rezervirane sperme donora. U tom ćete slučaju dobiti povrat novca u iznosu od 75 % iznosa - vidi više pod rezervacija. Na primjer, ako ne možete zatrudnjeti sa spermom dotičnog donora.

Ako želite da ekskluzivno pravo bude neopozivo, morate kupiti svu spermu donora. Molimo vas da pogledate cjenik s iznosom koji morate platiti.

Jeste li pronašli odgovore na svoja pitanja?

Ako niste, molimo da nas kontaktirate i mi ćemo se pobrinuti kako bismo vam pomogli. Cryosova služba za kontakt s kupcima komunicira na sljedećim jezicima: skandinavski, engleski, francuski, njemački,španjolski i talijanski.