Osjemenjivanje kod kuće

Mnoge zemlje ne nude pristup medicinski potpomognutim tretmanima sa sjemenom donatora. To može biti zbog toga jer je tretman sjemenom donatora u dotičnoj zemlji zabranjen zakonom.

Home insemination

Ženama bez partnera ili istospolnim parovima možda neće biti dozvoljen tretman, možda postoje zahtjevi u vezi određenih testova ili posebnih dokumenata ili zabrana protiv tretmana uz anonimne donatore, ili protiv korištenja neanonimnih donatora ili ostale zabrane i zahtjevi.

Koliko je poznato Cryosu, takvo zakonodavstvo vrijedi samo za tretmane od strane liječnika ili ostalih zdravstvenih stručnjaka. Drugim riječima, osjemenjivanje kod kuće nije pokriveno nijednim gore navedenim zakonskim ograničenjem i zbog toga se mora smatrati zakonitim.

Da li šaljete sjeme donatora po cijelom svijetu privatnim kupcima za osjemenjivanje kod kuće?

Da. Cryos je centar tkiva koji je licenciran u skladu s EU direktivom za tkiva i prema tome može slati testirano i probrano sjeme donatora privatnim kupcima koji žele osjemenjivanje kod kuće, bez obzira na njihov bračni status ili seksualno usmjerenje. Međutim, uvijek preporučujemo da budete pod brigom liječnika ili klinike.

Zbog dolazećih promjena u danskim zakonima, tvrtka Cryos, kao danska banka sperme, od 1. srpnja 2018. više neće moći distribuirati spermu donora izravno na privatne adrese unutar Europske unije.

U tvrtki Cryos zabrinuti smo za razvoj danskih zakona na ovom području jer zastupamo pravo pojedinca i samostalno odlučivanje po pitanju roditeljstva, te stoga nastojimo pomoći ljudima neovisno o njihovom bračnom statusu ili seksualnoj orijentaciji.

Želimo izraziti našu maksimalnu potporu svakome tko će biti zahvaćen ovim zakonskim promjenama i vođeni našom vizijom neprestano ćemo nastojati pomoći parovima bez djece da ostvare svoje snove.

Nema promjena kod isporuke klinikama i bolnicama za liječenje neplodnosti
Nakon 1. srpnja 2018. naši privatni klijenti moći će i dalje slati narudžbe i rezervacije tvrtki Cryos te će moći primiti isporuku sperme donora preko odobrenih centara za istraživanje tkiva, klinika za liječenje neplodnosti, bolničkih odjela i ovlaštenih zdravstvenih djelatnika.

Vi ste nam najvažniji
Kao i do sada, i dalje ćemo nastojati pomoći s referencama i odgovorima na vaša pitanja. Slobodno se obratite našoj Službi za korisnike porukom na [email protected] ili nazovite +45 8676 0699 ako trebate dodatne informacije.

 

Postoji puno faktora koji mogu utjecati na rezultat umjetnog osjemenjivanja; na primjer medicinski pregled, dijagnoza, skeniranje, vrijeme, hormonalna stimulacija i ostale vrste lijekova. Liječnik ili klinika obično će moći ponuditi učinkovitiji tretman, što često rezultira tri ili četiri puta većom stopom uspješnosti kod trudnoće po ciklusu. Tretman može uključivati intrauteruno osjemenjivanje (osjemenjivanje direktno u šupljinu maternice s pročišćenim stanicama spermija) ili IVF (in vitro fertilizacija), što može izvršiti samo liječnik ili klinika.
Sjeme donator je iste kvalitete i standarda kao i ono koje se dostavlja liječnicima i klinikama za fertilnost.

Koji donatori sjemena se mogu naručiti za osjemenjivanje kod kuće?

Sjeme možete naručiti od svih donatora sjemena na našem popisu donatora, npr. sjeme anonimnog i neanonimnog donatora, sa osnovnim i proširenim profilom i standardima.

Da li imam zakonsko pravo uvesti sjeme donatora?

Unutar EU je slobodno kretanje dobara garantirano i nema granica. Međutim, uvijek ste zakonski odgovorni za uvoz i upotrebu u skladu s nacionalnim zakonodavstvom. Za odredbe u vezi otpremanja izvan EU morate provjeriti s lokalnim vlastima.

Kako da rukujem sjemenom donatora?Detaljne upute priložene su svim paketima sjemena donatora za privatne kupce, uključujući rukovanje, topljenje, pražnjenje slamki i sigurnosne upute.

Kako da izvršim osjemenjivanje kod kuće?

Smjernice za osjemenjivanje kod kuće su priložene svim paketima sjemena donatora za privatne kupce.
 Također, više o osjemenjivanju možete pročitati ovdje.

Koji je zakonski položaj u vezi očinstva/materinstva u vezi s osjemenjivanjem kod kuće?

Očinstvo/materinstvo je obično utvrđeno u skladu sa postojećim zakonodavstvom u zemlji, gdje se dijete rodi. Cryosovi donatori sjemena su se odrekli svih prava i donatori sjemena ne mogu tražiti očinstvo pod danskim zakonom.

Jeste li pronašli odgovore na svoja pitanja?

Ako niste, molimo da nas kontaktirate i mi ćemo se pobrinuti kako bismo vam pomogli. Cryosova služba za kontakt s kupcima komunicira na sljedećim jezicima: skandinavski, engleski, francuski, njemački,španjolski i talijanski.